tisdag 29 december 2009

Är regeringen rädd för oppsitionen?

I går avslöjade Expressen att regeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen har hoppat av en stor mängd debatter med oppositionen. Regeringen ställer krav på att vara ensamma med media om de ska vara med. Alliansen vill inte ha med någon från den rödgröna sidan i debatterna. Fredrik Reinfeldt anser att han inte debatterar mot Mona Sahlin eftersom hon bara är ute efter att gnälla på regeringen. Ett konstigt försvar som ställer en rad frågor om regeringen.

Den första blir givetvis om regeringen är rädd för oppositionen. Det är ganska talande att regeringen inte tar debatten och vill själva delta i program och intervjuer utan någon annan närvarande. Ensidig informationsflöde eftersträvas. Är oppositionen närvarande kan de visa på helt andra saker med regeringens politik, något som i så fall skrämmer.

Den andra frågan är om regeringen inte tror på sin egen politik då oppositionen kan ifrågasätta och visa på att politiken slår fel. Jag förstår till fullo att man själv vill berätta om den egna politiken. Det är mycket svårare att få den att låta logisk när andra är på plats, kan kritisera den och visa på att det faktiskt finns bättre alternativ än den som drivs i Sverige av alliansen.

Nu verkar det som att alliansen tackat ja till vissa debatter men nu är det valår 2010 och då krävs det att det blir många fler. Vi får hålla tummarna för att dessa blir av.

Sedan förstår jag journalisternas problem. Om ett statsråd inte dyker upp blir programmet, eller artikeln, inte lika spännande och intressant men journalisterna borde sätta hårt mot hårt. Om inte ministern vill vara med så låter man oppositionen själva få lov att vara med i debatten. Jag vågar lova att då kommer Fredrik Reinfeldt och hans ministrar att mangrant ställa upp.

Väljarna förväntar sig mer av alliansen än vad alliansen själv tror. Det är när två eller flera debatterar som det går att se vilka av alternativen som känns och upplevs vara bäst. Regeringen försöker ha monopol på informationen till väljarna men dessa genomskådar detta snabbt. Regeringen förlorar själv på detta.

Peter Andersson tar upp hur Fredrik Reinfeldt pratar om de rödgröna. Röda berget skriver att Fredrik Reinfeldt verkar vara rädd för Mona Sahlin. Alliansfrittsverige skriver att regeringen inte tar debatten med oppositionen. Högbergstankar lyfter fram att en bild av en enväldig härskare växer fram när det gäller Fredrik Reinfeldt. S-buzz presenterar alla debatter som alliansen har hoppat av eller inte velat deltaga i. Högbergs tankar undrar om Fredrik Reinfeldt vill ge väljarna möjlighet till att välja.

fredag 4 december 2009

Klimatmötet och vad händer sedan?

Nu drar det ihop sig till klimatmötet i Köpenhamn. Olika sidor drar fram argument för och emot att människan är med och påverkar klimatet.

Senaste i detta är de mejl som avslöjats som att den sanning som presenterats om klimatet inte längre är sant. Det har mörkats på olika sätt.

Det är intressant att se att det finns dem som anser att det vi gör varje dag inte påverkar jorden och vårt klimat. Människan är därmed underordnad naturen och universum och de naturlagar som råder.

Här önskar jag att alla stannar upp ett ögonblick och funderar. Vi vet om utifrån fakta sedan mitten av 1800-talet, via bland annat Grönlands is, att sedan människan trädde in i den industriella eran har koldioxidutsläppen, och andra utsläpp, ökat markant. På ett eller annat sätt påverkar människan. Det vi gör kan faktiskt vara det som har fått bägaren att rinna över.

En annan sak är att det är inte bra att vi går runt och andas in luft som är smutsig. Vem vill göra det? Förra förfäder andades en bättre luft än vad vi gör idag. Människan påverkar faktiskt detta också.

Jag hoppas verkligen att klimatmötet i Köpenhamn väljer att sätta ned foten och väljer att starta den gröna eran på allvar.