torsdag 8 oktober 2009

Telekompaketet - sätt press på våra EU-parlamentariker

I EU håller man nu på med arbetet med Telekompaketet. Ministerrådet har visat sin blåa profil genom att säga nej till en tilläggsparagraf som Europaparlamentet vill ha in. Den handlar om att om människor ska stängas av från Internet ska det vara domstolsbeslut på det. Åt detta skydd för den enskilde personen säger alltså Europas regeringar nej.

Jag tycker att vi måste sätta press på våra folkvalda EU-parlamentariker att se till så att Telekompaketet blir så rättsäkert som möjligt, följer de mänskliga fri- och rättigheterna, följer demokratins innersta principer och står på folkets sida.

Jag är mycket oroad över den utveckling som vi nu kan se med allt hårdare lagar. Dessa sägs skydda oss medborgare mot brottslingar och terrorister. En vacker tanke men dem som vill skada oss gör det utan att kunna avslöjas. Om de använder sig av internet är det med krypto och säkra "linor" som de sköter det hela på. Kodord används med mera. Dem som väl åker fast är dem som ändå hade åkt dit med ordinärt polis och säkerhetsarbete.

Vi måste vända utvecklingen och öka demokratin istället. Människors integritet kan inte begränsas och kränkas i jakten på brottslingar och terrorister. Det går att komma åt dessa med andra metoder där rättssäkerheten sätts i centrum. Det är via domstol som exempelvis avlyssning ska kunna begäras mot misstänkta. Det är också via domstol som en person ska dömas om den inte ska ha tillgång till Internet. Om detta blir verklighet hoppas jag att det blir tidsbestämda avstängningar och ska bygga på att brottet ska leda till minst två år i fängelse.

Fast tittar vi på det hela med andra glasögon ska vi kraftigt ifrågasätta om en person överhuvudtaget ska stängas av. För om personen har begått ett brott som ger fängelse utgår jag ifrån att denna inte har tillgång till Internet där.

Kampen om Internet går vidare mellan oss som ser den som en demokratisk och kulturell offentlighet och dem som ser den som en marknad som det ska tjänas pengar på och människor ska kontrolleras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar